keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Back to School! –Kokemuksia Uuden-Seelannin koulumaailmasta, osa 2-


No niin se vain loppui tämäkin kesäloma ja oli lasten aika palata koulun penkille helmikuun alussa. Ihan kuten Suomessa, täälläkin kuulee manattavan sitä, että parhaat kesäkelithän itse asiassa vasta alkavat silloin kun lomat loppuvat. Tuttu ilmiö siis.

On the road again...

Ja täälläkin kouluun valmistautuminen alkaa varastojen täydennyksellä. Paikallisista kirjakaupoista löytyy kunkin koulun jokaiselle luokka-asteelle laadittu lista vihkoista ja muista tarvikkeista, jotka pitää jokaisella oppilaalla olla. Vihkoja on useita erilaisia ja ne on koodattu kirjainnumero-yhdistelmillä kuten 1H8, 1U4, 1F2, 2R3 jne.  Tässä oli meillä alkuun ihmettelemistä, että kymmenistä eri vihkoversioista löytyi just ne oikeat. Mitä nämä mystiset kirjainnumeroyhdistelmät tarkoittavat, ei ole vielä meille selvinnyt.

Tyttöjen osalta vaatehankintoja ei nyt -yllätys yllätys!- tarvinnut tehdä, mutta Noan siirtyessä tunnustamaan Whakatane High Schoolin musta-kelta-valkoista väriä tarvittiin hälle upouudet varusteet. Periaatteessa kouluvaatteita voisi yrittää hankkia käytettynä, ja jotkut koulut jopa itse organisoivat juuri lukuvuoden alkuun Second Hand Uniform Shopin. Tätä ei kuitenkaan WHS tarjonnut, joten ei muuta kuin NZ Uniformsiin käymään toista listaa läpi; valkoinen pikeepaita, mustat shortsit, musta fleece, mustakeltaiset urheilushortsit ja -paita ja mustakeltainen windstopper-takki. Mutta ihan tyylikäs setti kaiken kaikkiaan.

Noa ja muut n. 200 tuoretta 9-luokkalaista valmiina astumaan Whakatane High Schoolin porteista sisään 

High Schoolin aloitus on täkäläisille nuorille iso juttu ja on selkeästi siirtyminen uuteen elämän vaiheeseen. 5-vuotinen High School kattaa ikävuodet 13-17 v, eli vuosiluokat 9-13, ja on tavallaan yhdistelmä suomalaista yläastetta ja lukiota ja. Sen jälkeen nuoret lähtevät työelämään, oppisopimuksiin tai jatkamaan opintojaan college- tai yliopistotasolla. High Schoolin aikana tulisi nuorelle muodostua jo selkeä käsitys, mitä aikoo sitten isona tehdä. Kurssivalinnat ja niiden arvosanat nimittäin vaikuttavat suoraan esim. yliopistojen sisään pääsyyn (vain harvaan ylopisto-ohjelmaan on siis erillistä sisäänpääsykoetta).

Whakatane High School aloitti kauden barbeque-picnillä, jonne kaikki 9-luokkalaiset perheineen oli kutsuttu. Koulu tarjosi burgerit, makkarat ja juomiset. Näiden lisäksi kukin perhe kantoi kortensa kekoon tuomalla joko salaatin tai jälkkärin. Mukava tapahtuma kaiken kaikkiaan. Paitsi, että saatiin nauttia picnic-illallinen auringon paisteessa, päästiin jututtamaan Noan uusia opettajia ja luokkakavereita. Ensivaikutelma uudesta opinahjosta on erittäin positiivinen. Eikä muuten jäänyt nälkä!


Barbeque Evening at Whakatane High School

Noan ohella myös tyttöjen opettajat ja luokkaryhmät vaihtuivat, vaikka kaikki jatkoivatkin samoissa kouluissa. Siinä oli toki hieman lisää jännitysmomenttia ja ennakko-odotuksia, kun viime vuonna sattui kaikille niin ihanat ja mukavat opettajat. Ekojen viikkojen perusteella voi onneksi todeta, että myös uudet opet ja luokat ovat olleet mieluisia. Nellin ja Ninnin luokissa tutustumista uusiin kavereihin on edistetty mm. laatimalla itsestä kertova projektityö. Tämä voi olla esim posteri-tyyppinen tai vaikkapa katosta roikkuva mobile. Nelli keräsi rannalta kasan auringossa paahtuneita keppejä, laminoi vinon pinon valokuvia ja sai aikaan varsin näyttävän himmelin luokan kattoon roikkumaan.

Leikka, liimaa ja laminoi - tässä syntyy Nellin projektityö

Vaikka pikkutyttöjen opet ja luokat vaihtuivatkin, samat tutut Allandale Primary Schoolin rutiinit auttoivat pääsemään rytmiin kiinni. Aamu alkaa tyypillisesti niin, että oppilaat vievät omat book baginsä lattialle ympyrään valmiiksi, laittavat reput naulaan ja lippikset ja fleecet omiin nimikkolaatikoihinsa. Kun ope sanoo:  ”Good morning kids, come sit on the mat, please”, on aika lasten rauhoittua ja istuutua matolle open eteen. Tämä oli niitä ihan ensimmäisiä rutiineja, jotka meidänkin tytöt oppivat ja osaavat heittää huomenet nyt jo englannin lisäksi myös maorin kielellä!

 Book bags on the mat

Lapsilla on luokissa nimikkolaatikot omille tavaroille


Oppimista ja kouluviihtyvyyttä tuetaan nostamalla esiin lasten pieniä tai isoja onnistumisia. Esimerkiksi toiset huomioivasta käytöksestä,  hyvin menneestä kokeesta, hienosti tehdystä kotitehtävästä tai vaikkapa oma-aloitteisesta roskien siivoamisesta voi saada meriittejä. Viikon alussa katsotaan kuinka monta merittiä kukin on edellisesllä viikolla kerännyt ja eniten pointseja keränneet saavat kuvansa viikoksi luokan seinälle Student of the Week-tauluun. Eli kun on hyvällä sykkeellä ja oikealla asenteella koulussa, se kyllä noteerataan.



 Students of the Week. Ja kukas siellä luuraa?













1 kommentti:

  1. Hei, Kiinnostava lukea kuulumisianne!
    Asuin 6 vuotta Wellingtonissa 20 vuotta sitten, ja nyt toukokuussa vien lapset sinne katsomaan missä olen asunut. Seelannin luonto on niin upea, kiva näyttää lapsille maisemia.
    Olisiko mahdollista kysyä muutamaa asiaa nyky-Seelannin jutuista privana? Jos, niin laittaisitko mailia kiaorasuomi at gmail .com
    Terkuin Jo

    VastaaPoista