torstai 21. syyskuuta 2017

It’s Mufti Day!


Jaa että mikä? Tässä yksi hyvä esimerkki siitä, kuinka englannin kielessäkin on paljon paikallisia sanontoja tai termejä, jotka ei ihan heti ummikko-ulkkarille aukene, vaikka kieltä kohtuu hyvin -ainakin omasta mielestään- osaisikin.

Nuorimpien lasten ala-asteella on tasaiseen tahtiin ns. ”Mufti Day”. Yleensä perjantaisin parin kuukauden välein. Ensimmäisen kerran tästä tuli muistilappu pikkutyttöjen mukana kun koulun käyntiä oli takana muutama viikko. Siinä oli ytimekkäästi :”It’s Mufti Day again next Friday! For those kids wanting to go Mufti, please hand in a gold coin donation. Extra dollar for wheels and sizzle!”


Whaat?? Tämä oli niin hepreaa, että meni kerralla yli hilseen. Tarkoitus oli varmasti tästä jotain tarkentavaa opettajilta kysyäkin, mutta siinä koulun alkamisen ja muun säätämisen ohella unohtui saman tien. Se Mufti Day konkretisoitui sittemmin eräänä perjantaina, kun Neela ja Ninni ihmetellen kysyivät äidiltä, että miksi noi kaikki muut lapset tuli kouluun tavallisissa vaatteissa, ja me ollaan ainoat koulupuvuissa? Miksi et sanonut että voi tulla omissa vatteeissa? No koska äitinne ei ollut koskaan kuullutkaan mistään Mufti Daysta, jolloin on siis lupa tulla kouluun omissa vaatteissa, kunhan tekee yhden taalan (gold coin) lahjoituksen koulun kirstuun. Niin ja extra taala siitä, jos sinä päivänä haluaa tuoda kouluun ”omat rullat” eli poikkeuksellisesti tulla pyörällä tai rullalaudalla. Tai jos haluaa sen ”sausage sizzlen” eli paistetun makkaran lounaaksi. 

No, oppia ikä kaikki. Sittemmin ei ole Mufti Day mennyt äidiltä(kään) ohi.

Tässä on "normipäivä" eli  lapset koulupuvuissaan. Ninni alarivissä eka vasemmalta.

Mufti Day -päivänä kouluun saa tulla omissa vaatteissa. 

Neela ja lempihuppari. Pinkki, tottakai.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti