keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Mihin kouluun?

Toisin kuin Suomessa, jossa lapsen koulu määräytyy ensisijaisesti osoitteen mukaan eikä “koulushoppailua” juuri harrasteta, täällä perheet valitsevat opinahjot jälkikasvulleen.
Ensimmäisen kerran tämä tuli eteemme jo huhtikuussa, kun 5 v ja 7 v tytöille piti valita ala-aste. Työnantaja oli ystävällisesti järjestänyt pari visiittiä paikallisiin primary schooleihin ja sen lisäksi saimme pari suositusta. Tältä pohjalta valitsimme Ninnille ja Neelalle Allandale Primary Schoolin http://www.allandale.school.nz/ , johon olemme tähän mennessä olleet erittäin tyytyväisiä. Tytöt on otettu sekä opettajien, muun henkilökunnan että muiden lasten puolesta erittäin lämpimästi vastaan. Myös entiset Allandalen opettajat ovat kehuneet koulun ilmapiiriä poikkeuksellisen mukavaksi.

Noan ja Nellin ikäiset (11-13 v) oppilaat menevät Uudessa-Seelannissa kahdeksi lukuvuodeksi  Intermediate Schooliin eli vapaasti suomennettuna “väliasteelle”. Näitä on Whakatanessa tasan yksi, joten valinta oli sikäli helppo. Intermediate-koulussa fokus on erityisesti yhteisöllisyydessä, vuorovaikutustaitojen sekä itseluottamuksen ja -tuntemuksen tukemisessa, jotta nuoret saavat eväät opiskeluun seuraavalla tasolla high schoolissa. Ei mitenkään huono setti ylipäätään tuon ikäisille – ja oikeastaan kelle vaan.

High schoolin valinta tuli eteen jo tässä vaiheessa, sillä Noa ja muut 8-luokkalaiset siirtyvät yläkouluun helmikuun alussa. Kotikaupungissamme on kaksi koulua, josta valitaan: Whakatane High School http://www.whakatanehigh.school.nz/  ja Trident High School http://www.trident.school.nz/. Molemmat kuulemma hyviä kouluja ja yltävät monilla mittareilla maan keskitason yläpuolella. Kohtuu varmuudella voidaan siis olettaa, että molemmista kouluista saa hyvät eväät aikanaan jatko-opintoihin. Toisin kuin Suomessa, jossa koulujen opetustarjontaa ohjaa pitkälti yhtäläinen opetussuunnitelma, täällä koulut eroavat toisistaan mm kurssi- ja opetustarjonnan suhteen. Koulut myös tuovat vahvasti esille omaa tekemistään, brändiä, painotusta ja tuloksia, joiden perusteella perheet sitten tekevät valinnat. Eikä kynttilää todellakaan pidetä vakan alla; yleensä koulujen sisääntuloauloissa on näyttävästi esillä entisten ja nykyisten oppilaiden urheilupalkinnot ja muut meriitit, sekä koulun värit ja muut tunnukset. Me henkeä-korostetaan ja tulosten tavoitteluun kannustetaan. Esitteet ovat näyttäviä.


Tutustumisten perusteella näyttäisi siltä, että Whakatane High Schoolin tarjoama setti (mm. Marine Studies ja Mechatronics) vetosi Noaan enenmmän, joten helmikuun alussa hän siirtynee tunnustamaan mustavalkoista väriä. Aulassa komeilee monien muiden entisten oppilaiden ohella toki myös paikallisen superjulkkiksen ja olympiavoittajan Lisa Carringtonin http://www.whakatane.info/whats-on/lisa-carrington-parade kuva. Oletettavasti siis myös melontaa lienee tarjolla tässä koulussa!

Esitteet kertovat mitä kaikkea Whakatane High School ja Trident High School tarjoavat

Nuorissa on potentiaalia

Täällä oltiin keskiviikkona

Ja täällä tiistaina

Marine Studies ja muut kurssit näyttävästi esillä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti