maanantai 25. heinäkuuta 2016

Ruokaostoksilla

Jos jokin asia auttaa uuteen paikkaan tutustumisessa ja kotiutumisessa, niin arkinen ruokaostoksilla käynti. Olipa sitten muuttanut tai lomamatkalla, ruokaa ja päivittäistavaroita tulee hankittua aika tiuhaan. Tavalliset, arkiset supermarketit ovat myös tavallaan ikkuna paikallisten ihmisten elämään, tapoihin ja ennen kaikkea ruokakulttuuriin. Sanoisin, että paljon rehellisempi katsaus kuin mikään turisteille suunnattu rantabulevardi tai hot shot-ravintolat.

Paikallisten ja eksoottistenkin ruoka-aineiden lisäksi on tietenkin joka marketissa maasta riippumatta tarjolla myös liuta tuttuja ylikansallisten ketjujen tuotteita. Ei hätää lapset, Mars-patukoita, Coca-Colaa ja Nutellaa saa täältäkin. Ja on aika liikuttavaa huomata, että varsinkin lapsiperheet shoppaavat niitä ihan samoja tuotteita kuin itsekin lataisimme kärryyn viikonloppuna Prismassa tai Cittarissa. Joissakin tuotteissa pakkauskoko on täällä isompi, suurperheelle sopiva; kuten yli 2 litran hedelmämehut ja 4 kilon voileipälevite.

On toki havaittu jo paikallisia erikoisuuksiakin. Barbeque-kyltin alla on (näin talvellakin) mittavampi setti valnnanvaraa, joka makuun löytyy grillattavaa. Ja pihvit on ISOJA. Luonnollisesti myös ihan perusmarketissakin on kohtuullisen laaja valikoima viinejä. Ulkomaan tuontien lisäksi tarjolla ovat myös Uuden Seelannin omat tuotteet joka lähtöön: valkoista, punaista, roséta ja kuohuvaa. Näissä hinta-laatu-suhde on kohdallaan. Ja Suomessakin voittoisat Lindauerit löytyvät kaikissa väreissä. Kalasta ja merenelävistä tykkääville NZ tarjoaa paljon. Vielä ei itse olla ehditty tehdä kuin pintaraapaisu, mutta reilun kokoiset (mutta törkeän edulliset) vihersimpukat on sentään jo löydetty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti