Lasten kesäloma jäi tänä vuonna hieman lyhyeksi kun siirryimme paikalliseen koulusysteemiin: paluu kouluun koitti 3 viikon "kotoutumisen" jälkeen 25.7, jolloin täällä alkoi kouluvuoden 3. periodi. Tehdäksemme kouluun menosta edes hitusen helpompaa, olimme käyneet tutustumassa lasten kouluihin ja omiin luokkiin muutamana päivänä jo ennen koulun alkua. Tästä oli todellakin apua, kun jokaisella oli jo joku käsitys omasta koulusta, opettajasta ja tulevista luokkakavereista. Toki uuteen kouluun meno on aina stressaavaa, mutta erityisen kuumottavaahan se on kun tulet ummikkona uuteen kulttuuriin ja kieleen.
Ensimmäisen viikon jälkeen voimme ylpeänä todeta: kaikki ovat edelleen hengissä ja ovat saaneet illalla unen päästä kiinni. (toki tässä auttaa myös taloyhtiön pihalla oleva spa ja uima-allas, joka sopivasti virkistää ja rentouttaa iltaisin...) Jokainen on myös saanut ainakin muutaman kaverin, jonka kanssa voi hengata koulussa. Tässä iso hatunnosto paikalliselle kulttuurille: kuten täälläpäin ihmiset yleensäkin, myös lapset ovat ystävällisiä ja vilpittömän kiinnostuneita uusista tulokkaista. Ninni ja Neela ovat olleet ehkä hieman hämilläänkin siitä, että vähintään kaksi kaveria on halaamassa ja pitämässä kädestä välitunnilla :-)
Uudessa-Seelannissa koulu alkaa esikoulun muodossa sinä päivänä, jolloin lapsi täyttää 5 vuotta. Siitä eteenpäin oppivelvollisuus jatkuu aina 16 vuoden ikään asti. Koulun "asteet" jakautuvat jotakuinkin näin: ala-aste/primary school 5-11 v, "keskiaste"/intermediate school 11-13 v ja yläaste/high school 13-16 v. Noa ja Nelli ovat siis kesiasteella (Whakatane Intermediate School) ja Ninni ja Neela yhdessä monista paikallisista alakouluista (Allandale Primary School). Näppituntuma on, että täällä kouluissa painotetaan (Suomea enemmän) erityisesti yhteisöllisyyttä, vuorovaikutusta ja sosiaalisia taitoja. Koulupuku on yleisesti käytössä (eikä ole ollenkaan hullumpi juttu!). Kouluruokailu tarkoittaa omien tai ostettujen eväiden syömistä koulussa. Ts. suomalaistyyppinen (ruokaympyrän ja kunnon lautasmallin mukainen) maksuton lounas on siis kohtuullisen tuntematon käsite. Aikuinen saattaa hieman huokailla joidenkin lasten lunchboxien sisältöä - sipsejä, sukalaapatukoita ja mokkapaloja, mutta lasten mielestä on hauskaa olla picnicillä koulussa. Isompien koulussa on myös kanttiini, josta saa muutamalla taalalla ostaa nuudeleita ja lihapiirakoita yms. Neelan ja Ninnin koulussa on tarjolla myös sesongin mukaisia hedelmiä sekä pillimaito. Tytöille iltapäivän kohokohta onkin "milk&story time".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti